ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

 

 

1. Το Αρραβώνιασμα και το Πάντρεμα της φωτιάς

Το αρραβώνιασμα γινόταν ξημερώματα των Χριστουγέννων.

Η νοικοκυρά έβαζε ένα ξύλο στο τζάκι και σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα ότι ζητούσε μπορούσε να γίνει .Το πάντρεμα της φωτιάς γινόταν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς .

Στο τζάκι έμπαιναν δύο μεγάλα ξύλα που φρόντιζε ο νοικοκύρης να είναι ισομερή για να καίγονται  το ίδιο.

Σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα που δεν αλλάζει μόνο η μέρα αλλά κι ο χρόνος,όποια ευχή κι αν έκανε αυτή θα γινόταν πραγματικότητα.

 

2. Το τάισμα της βρύσης

Πρωί- πρωί  την  Πρωτοχρονιά  οι  κάτοικοι  του  χωριού  που  ασχολούνταν με  την

γεωργία  πήγαιναν  στις βρύσες,  ξεκινώντας  απο  την παλαιότερη και  σύμβολο

της  Κερασιάς  τη  ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ και τις  “τάιζαν”.

Δηλαδή  τοποθετούσαν  μέσα  στις  γούρνες   ΟΣΠΡΙΑ  όπως  φασόλια, ρεβύθια,

φακές,  ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ  όπως  σιτάρι,  καλαμπόκι  και διάφορα  ΦΡΟΥΤΑ  όπως

δαμάσκηνα  (τότε τα έλεγαν “ΝΤΑΟΥΣΑΝΙΑ”),  μήλα,  κάστανα  και μικρά  αχλάδια

(τότε τα έλεγαν “ΑΓΚΟΡΤΣΑ”).

Όλη  αυτή  η διαδικασία  γινόταν  για  να  πάνε  καλά  οι σοδειές  και  τα  χωράφια

τους  όλη  την  επόμενη  χρονιά.

 

3.Η  τρεχούμενη  βρύση

Ανήμερα της  Πρωτοχρονιάς  πριν  ανατείλει ο  ήλιος,  όλοι οι  συγχωριανοί

πήγαιναν  και  έπαιρναν γλυκά,  λεφτά  και πήγαιναν σε  μία  τρεχούμενη βρύση.

Όταν  έφταναν  εκεί έλεγαν  στη  βρύση  ” ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ”, “ΚΑΛΗΜΕΡΑ”  και

τοποθετούσαν  τα  λεφτά  κάτω  απ’ αυτή.   Στη  συνέχεια έλεγαν  “Όπως τρέχει το

νερό  έτσι  να τρέχουν  τα λεφτά,  η  σοδειά  και η  υγεία” .

Ο πρώτος που  θα πήγαινε  ήταν  ο πιο τυχερός .  Έπαιρναν νερό  και μια  “ζωντανή”

πέτρα  για  να την  τοποθετήσουν  σε μία  γωνιά  του σπιτιού  τους  έτσι  ώστε  να

είναι γερό.

4. Το σφάξιμο του γουρουνιού

Κάθε σπίτι  έθρεφε  ένα  γουρούνι το  οποίο  το  έσφαζαν την παραμονή.

Πέντε  με  δέκα  άντρες  του χωριού συγκεντρωνόντουσαν  και  το  έσφαζαν .

Το  έγδερναν  και  στη συνέχεια  έφτιαχναν  λουκάνικα, τσιγαρίδες κ.λ.π.

Το  έψηναν,  έτρωγαν  και  τέλος  πήγαιναν  σε  γειτονικά  σπίτια  να  συνεχίσουν

το γλέντι,  όπου  τα  τραπέζια  ήταν στρωμένα  με  ψητό,  κοντοσούβλι  και

ντολμαδάκια  για να  κεράσουν  τους  επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter