Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών: Ο Ηνίοχος, ο Θησαυρός των Σιφνίων και το Ιερό του Απόλλωνα
Τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας, σε απόσταση μόλις δυο ωρών από την πρωτεύουσα, βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών με σπουδαία εκθέματα και ο αρχαιολογικός χώρος με το ιερό της Αθηνάς Προναίας και το ιερό του Απόλλωνα
Πηγή: www.ethnos.gr
Στη Στερεά Ελλάδα, στο νομό Φωκίδας, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ελλάδα, το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του Απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.
Όλες οι αίθουσες παρουσιάζουν απαράμιλλη σπουδαιότητα, ξεκινώντας βεβαίως από τον προθάλαμο, εκεί όπου εκτίθεται το Δελφικό σύμβολο ως κέντρο του κόσμου -ο Ομφαλός- ο οποίος βρισκόταν στο άδυτο του ναού του Απόλλωνα, και καταλήγοντας στην δωδέκατη αίθουσα με τον επιβλητικό Ηνίοχο.
Ο χάλκινος Ηνίοχος και η μαρμάρινη Σφίγγα
Χάλκινο άγαλμα με τον Ηνίοχο να φοράει τον τυπικό μακρύ χιτώνα των αρματοδρόμων που συγκρατείται με τον ανάβαλο -λεπτές ταινίες- για να μη φουσκώνει από τον αέρα, όταν καλπάζουν τα άλογα. Το δεξί του χέρι που σώθηκε με τα καλοφτιαγμένα δάκτυλα, τα γυμνά του πόδια αλλά και το βλέμμα του εντυπωσιάζουν τους χιλιάδες επισκέπτες που στέκονται μπροστά του καθημερινά.
Να πούμε, ότι ο Ηνίοχος με το άρμα του ήταν για πολλούς αιώνες πλακωμένος από βράχους, και ήρθε στο φως με τις γαλλικές ανασκαφές του 1896 σε θέση ανάμεσα στο θέατρο, στο ανάθημα του Κρατερού και στο ισχέγαον.
Στις πλούσιες συλλογές του μουσείου δεσπόζουν, μεταξύ άλλων, η μαρμάρινη «Σφίγγα» των Ναξίων, ύψους 2.32 μ., αφιερωμένη στον Απόλλων το 570-560 π.Χ., η οποία στηριζόταν σε ιωνική κολόνα που βρισκόταν πάνω σε βράχο, δυτικά της Στοάς των Αθηναίων.
Είναι και ο θησαυρός των Σιφνίων (μέσα 6ου αιώνα π.Χ.) που ο Ηρόδοτος χαρακτηρίζει ως «πλουσιώτατον» και έδειχνε τον πλούτο και τη δύναμη της Σίφνου. Η βόρεια ζωφόρος απεικονίζει την Γιγαντομαχία, η ανατολική αναφερόταν στον Τρωικό πόλεμο, η δυτική είχε θέμα την κρίση του Πάρη και η νότια την αρπαγή των κοριτσιών του Λεύκιππου.
Ο Κίονας των χορευτριών, οι αρχαϊκοί κούροι Κλέοβις και Βίτων, ο Αγίας – αθλητής και νικητής στο παγκράτιο και σ’ όλους τους πανελλήνιους αγώνες-, ο όμορφος Αντίνοος, μετόπες από το θησαυρό των Αθηναίων, οι αίθουσες του ναού του Απόλλωνα κτλ. συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του ξακουστού μουσείου των Δελφών.