ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ

ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ  Ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραού ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε δοκιμές με τη χλωροκίνη και το φάρμακο Plaquenil, που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ελονοσίας και κάποιων αυτοάνοσων.

Ο λόγος για τον Ντιντιέ Ραού, λοιμωξιολόγο και επικεφαλής του γαλλικού ινστιτούτου ιατρικής έρευνας IHU Méditerranée Infection, που σε βίντεο που ανέβασε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου υποστήριξε ότι στους πρώτους ασθενείς με COVID-19 στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία χλωροκίνη παρατηρήθηκε επιτάχυνση της ανάρρωσης και ραγδαία μείωση του χρόνου που ο ιός παραμένει μεταδοτικός.

Η χλωροκίνη, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Plaquenil, δοκιμάστηκε σε 24 ασθενείς, ανάμεσα στα πρώτα κρούσματα στη νότια Γαλλία. Στους εθελοντές, που τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση, χορηγήθηκαν 600mcg καθημερινά για δέκα μέρες. Όπως σχολίασε κατόπιν ο Ραού: «Ήμασταν σε θέση να διαπιστώσουμε ότι στους ασθενείς που δεν είχαν λάβει Plaquenil ο ιός παρέμενε μεταδοτικός μετά από έξι μέρες, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν λάβει Plaquenil, όπου στο ίδιο χρονικό διάστημα μόλις στο 25% παρέμενε μεταδοτικός».

Και ο κ. Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε στην χλωροκίνη, το φαρμακο που χρησιμοποίησε η γαλλική ερευνητική ομάδα με καλά αποτελέσματα τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο.

Τι είναι η Χλωροκίνη;

Η Χλωροκίνη χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία παρεμβάλλοντας στο μεταβολισμό τους.

Πώς πρέπει να λαμβάνεται η Χλωροκίνη;
Η Χλωροκίνη μπορεί να χορηγηθεί με ένεση ή από του στόματος με τη μορφή δισκίων.

Παρενέργειες που σχετίζονται με την Χλωροκίνη
Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών της Χλωροκίνης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Απώλεια της όρεξης
Δυσκολίες συντονισμού
Ζάλη
Ήπιος πονοκέφαλος
Ναυτία
Κράμπες στο στομάχι
Εμετός

Το φάρμακο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου. Η Χλωροκίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού επικίνδυνων μηχανημάτων. Επιπλέον, η δράση της μπορεί να επιδεινωθεί από το αλκοόλ ή άλλα φάρμακα.

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ Aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter