Κοινή θέση Δ.Σ. Συλλόγων Υψηλού Χωριού, Κερασιάς και Κριατσίου
Διαβάζοντας τη ΜΠΕ, αλλά και ως γνώστες του χώρου και κάτοικοι των παρακείμενων και όμορων προς την κατασκευή αιολικού πάρκου χωριών, διαμαρτυρόμαστε και θεωρούμε αυτήν απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
1. Το υπό κρίση αιολικό πάρκο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα παρθένο ελατόδασος κεφαλληνιακής ελάτης απείρου κάλλους και μοναδικής ομορφιάς. Σημειωτέον ότι μιλάμε για τα Βαρδούσια Όρη, ένα εξίσου ιερό βουνό με τον Όλυμπο, βουνό το οποίο εξαιρέθηκε από τη σε αυτό εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
a. Η οικολογική καταστροφή και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος θα είναι ανεπανόρθωτη, καθώς ο τεράστιος όγκος που απαιτείται για την κατασκευή των ανεμογεννητριών θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αλλοίωση του υδροφόρου ορίζοντα αφού στο σημείο υπάρχουν πηγές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τα γύρω χωριά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και υπάρχουν καταγεγραμμένα προβλήματα στην υδροδότηση των γύρω χωριών, όλα σε γνώση της δημοτικής αρχής.
b. Η διάνοιξη των δρόμων θα αλλάξει ανεπανόρθωτα τη μορφολογία του βουνού το οποίο θα σκαφτεί, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποψιλωθεί ελατόδασος και κεδρόδασος πολλών στρεμμάτων και θα καταστραφεί το αλπικό τοπίο, το οποίο στη μελέτη παραπλανητικά χαρακτηρίζεται ως ‘χορτολιβαδικές εκτάσεις’. Στη μελέτη αναφέρεται ως πρόσθετη κατασκευή η αποκατάσταση πρανών επιχωμάτων και η αναδάσωση, είναι δεδομένο όμως πως καμιά από αυτές τις ενέργειες δεν θα συντελέσει στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.
c. Παρ’ ότι προβλέπεται αποκατάσταση του εδάφους και του χώρου στην περίπτωση παύσης λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ, είναι προφανές ότι οι τεράστιες βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα που θα έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα το βουνό είναι αδύνατο να απομακρυνθούν εντελώς και να επανέλθει το τοπίο στην αρχική του μορφή.
d. Δάσος σημαίνει χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις. Η γνωμοδότηση της ΕΟΕ είναι λεπτομερέστατη, με παραπομπές και αναφορές, γι’ αυτό και δείχνουμε την πλήρη στήριξή μας σε
αυτή.
e. Τεράστια παράλειψη της μελέτης είναι η μη αναγνώριση του φυσικού κάλλους, γεγονός που έχει καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης για ορειβάτες, αθλητές και κάθε είδους φυσιολάτρες. Το ίδιο αυτό φυσικό κάλλος έχει οδηγήσει τόσο τους καταγόμενους από τα γύρω χωριά αλλά και τρίτους να χτίσουν νέα σπίτια ή να βελτιώσουν τα παλαιότερα και τις υποδομές των οικισμών τους ενώ έχουν χτιστεί ξενώνες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες (Διχώρι, Αρτοτίνα, Πενταγιού, Κροκύλειο κλπ.). Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί καινούριες κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν αναβιώσει μετά από χρόνια παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Η ήπια αυτή ανάπτυξη αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων των κατοίκων της περιοχής. Η ΜΠΕ παραγνωρίζει την ήπια αυτή τουριστική ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει στην περιοχή και λανθασμένα χαρακτηρίζει τους οικισμούς ‘μικρούς’ και ‘στάσιμους’ βασιζόμενη μόνο σε στατιστικά στοιχεία απογραφής και όχι σε πραγματικά δεδομένα της καθημερινότητας. Να αναφέρουμε εδώ, ο παραπάνω χαρακτηρισμός αναιρείται σε άλλο σημείο της ΜΠΕ που αναφέρεται πως: «Από τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα κατά τη δεκαετία 2001/2011 εμφανίζεται ποσοστιαία πληθυσμιακή αύξηση κατά 25,32 % στον υπό εξέταση Δήμο που είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (-1,93%) και του Νομού Φωκίδας (6,54%).» (σελ. 90-91).
f. Εδώ, πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι ο Δήμος Δωρίδος έχει αναθέσει εκπόνηση μελέτης εμπειρογνωμοσύνης για τη δημιουργία διαδρομών φυσιολατρίας (πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού κ.α.) και γενικότερα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Δ.Ε. Βαρδουσίων. Επίσης, από πλευράς Δήμου θα υλοποιηθεί άμεσα και η δημιουργία Βοτανικού Κήπου στην Πενταγιού Δ.Ε. Βαρδουσίων για την μελέτη και ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής.
2. Άλλες παραλείψεις της μελέτης:
a. Η ΜΠΕ επίτηδες αγνοεί την ύπαρξη ιστορικών κτισμάτων στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εκκλησάκι ‘Άγιος Νικόλαος’ το οποίο φαίνεται ακόμα και στο χάρτη της ίδιας της Μελέτης, που απεικονίζεται μάλιστα μέσα στο πολύγωνο του αιολικού πάρκου (ανάμεσα στις Α/Γ 2 και 3). Αυτό έχει αποκρυβεί προφανώς για να μην εκδοθεί αρνητική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας. Η εν λόγω Υπηρεσία εξέδωσε θετική υπό προϋποθέσεις γνωμοδότηση (Α.Π. 382642) αναφέροντας πως “Σε περίπτωση όμως που στην περιοχή του έργου εντοπιστούν ακίνητα ή κινητά νεώτερα πολιτιστικά αγαθά ή οποιεσδήποτε παραδοσιακές κατασκευές, όπως πέτρινα γεφύρια, παλαιά κτίσματα (…) πρέπει να ενημερώσετε άμεσα την Υπηρεσία μας, προκειμένου να ενεργήσει για την καταγραφή και στη συνέχεια την προστασία τους.” Έτσι, ενημερώθηκε από το Σύλλογο Υψηλοχωριτών και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας στις 23/9, για τα χαρακτηριστικά του μνημείου:
i. Είναι γνωστό ως “Άγιος Νικόλαος ο Μαγιάτικος” και υπάρχουν μαρτυρίες πως μέχρι το 1957 ανέβαιναν τα σχολεία των γύρω χωριών κάθε Μάιο ως σχολική εκδρομή (Ψηλό Χωριό, Κριάτσι, Κερασιά, Διχώρι). Η δημιουργία του υπολογίζεται κοντά στο 1850 και χρησιμοποιούταν ως εκκλησία και τόπος συνάθροισης.
ii. Βρίσκεται σε πολύ υψηλό υψόμετρο και παρά τη δυσκολία πρόσβασης, τα χωριά που προαναφέρθηκαν το επισκέπτονταν συχνά όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για γλέντια, συναθροίσεις και αναψυχή.
iii. Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά μνημεία της περιοχής μας και ακόμα και σήμερα το επισκέπτονται πεζοπόροι, ορειβάτες και κάτοικοι των γύρω χωριών μετά από ανάβαση αρκετών ωρών. iv. Είναι χτισμένο με ξερολιθιά, οι τοίχοι της οποίας διατηρούνται ακόμα, και γίνονται συζητήσεις εδώ και καιρό για τη διαδικασία συντήρησης και αναστήλωσής της από ιδιώτες και το Σύλλογο Υψηλοχωριτών.
b. Το έργο βρίσκεται μεταξύ 3 προστατευόμενων ζωνών (ΖΕΠ «Όρος Βαρδούσια» GR2450008 και ΕΖΔ «Όρη Βαρδούσια» GR2450001, Καταφύγιο Άγριας Ζωής K627 «Καναλάκια-Ψηλά Πλατάνια»), που αν και επίσημα δεν ανήκει εντός των ορίων τους, συνορεύει με αυτά και αποτελεί πέρασμα για πλήθος πτηνών. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την Γνωμοδότηση της Ελ. Ορνιθολογικής Εταιρίας το οποίο αξίζει να αναφερθεί: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Ελληνική Διοίκηση να μην διαιωνίζεται αυτή η εσφαλμένη ερμηνεία της Οδηγίας, που επιτρέπει σε έργα εκτός περιοχών NATURA αλλά σε κοντινή απόσταση με αυτές (οπότε δύναται να έχουν επιπτώσεις σε αυτές) να αδειοδοτούνται χωρίς δέουσα εκτίμηση.
c. Η θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Φωκίδας (Αρ. Πρωτοκόλλου 189045) είναι ενδεικτική της προχειρότητας και βιασύνης με την οποία αντιμετωπίζεται η κατάσταση από τους αρμόδιους φορείς. Σχεδόν ειρωνικά, γίνεται η παραδοχή της «σημαντικής περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης», ωστόσο δίνεται θετική υπό προϋποθέσεις γνωμάτευση.
d. Η ΜΠΕ παραγνωρίζει ότι η περιοχή της Φωκίδας είναι μια σεισμογενής περιοχή, βασιζόμενη στη σεισμικότητα μέχρι το έτος 1982. Ενώ αν κανείς μελετήσει τα δεδομένα των πρόσφατων ετών 2000 έως 2021 θα διαπιστώσει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδίως στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου.
e. Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, η προβλεπόμενη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Υ/Σ Μαραθιά γίνεται δια μέσου επαρχιακών-εθνικών οδών με γραμμή όδευσης περί τα 70 χλμ. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται τα ερωτήματα:
i. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη (ίσως μοναδική στην Ελλάδα για μια τέτοια ιδιωτική επένδυση) αφού στο παρελθόν εταιρίες με άδειες για τα αιολικά πάρκα στην Δ.Ε. Βαρδουσίων αποθαρρύνθηκαν να επενδύσουν, λόγω του υψηλού κόστους της μεταφοράς. Πώς στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκρίθηκε;
ii. Η δέσμευση της γραμμής αυτής διασύνδεσης, τεχνικώς δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ενέργειας άλλου αιολικού σταθμού ή και μεγαλύτερου σε πιθανή επέκταση του δικού σας. Πότε και από ποιόν θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση προς τις τοπικές κοινότητες;
iii. Από την υπογειοποίηση του καλωδίου σε τόσο μεγάλη απόσταση, τι ασφάλεια υπάρχει σε αυτοκίνητα και διερχόμενους πεζούς από πιθανά ατυχήματα;
iv. Για την γραμμή όδευσης μεταφοράς δεν πρέπει να γνωμοδοτήσουν και οι αντίστοιχες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας;
3. Τέλος, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί η παράλειψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος σχετικά με τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, την 02-03-2021 μετά από συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου (Αρ. Απόφασης 16/2021, ΑΔΑ ΨΤΘΓΩ9Ζ-ΔΥΖ) εγκρίθηκε το εξής ψήφισμα:
«Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Παρατηρώντας το χάρτη της ΡΑΕ (ρυθμιστικής αρχής ενέργειας), διαπιστώνουμε την πληθώρα εγκατεστημένων ή υπό αδειοδότηση αιτήσεων για έργα ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) στην περιοχή της Δωρίδας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πρόκειται για ανεμογεννήτριες. Αιτήσεις που συνεχίζουν ασταμάτητα να κατατίθενται δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα αν υπάρχει κάποιο όριο ως προς των αριθμό ή το μέγεθος αλλά και τα οφέλη, όχι γενικότερα στην κοινωνία όπου είναι απαραίτητη η στροφή στην πράσινη οικονομία, αλλά ειδικότερα στη Δωρίδα όπου σταδιακά μετατρέπεται σε γεννήτρια για τα αστικά κέντρα, αντίστοιχα όπως με το φράγμα του Μόρνου έγινε η βασική πηγή υδροδότησης της Αθήνας με τις γνωστές μέχρι τώρα συνέπειες.
Εξαιτίας λοιπόν:
• Της ύπαρξης μεγάλου πλήθους αιτήσεων αδειοδότησης, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, από το αρχικό στάδιο έως τη φάση εγκατάστασης, σε περιοχές εντός των διοικητικών της ορίων.
• Τις απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες, διαφωνίες και αντιδράσεις φορέων και πολιτών.
Δηλώνουμε
• Την επί της αρχής θετική στάση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εν γένει για τις πολιτικές βελτίωσης του εθνικού και ευρωπαϊκού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
• Την αδιαπραγμάτευτη θέση μας, ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.
Ζητούμε
1. Την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης και εγκατάστασης των αιολικών σταθμών, όπου θα πρέπει, εκ των ουκ άνευ, να υπάρχει πρόβλεψη αποφασιστικής γνώμης στις τοπικές κοινωνίες σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσω των αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων (με άποψη και ψήφο των Κοινοτήτων – προβλέπεται άλλωστε).
2. Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ για να υπάρξει εξορθολογισμός ως προς το πλήθος και τον τόπο εγκατάστασης των μονάδων.
3. Την αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης και κάθε νέας εγκατάστασης ήδη αδειοδοτημένου αιολικού σταθμού έως την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
4. Τη θέσπιση υψηλοτέρων ανταποδοτικών οφελών των εταιρειών διαχείρισης αιολικών πάρκων προς τις τοπικές κοινωνίες, τόσο πριν την κατασκευή των έργων όσο και κατά την λειτουργία τους, με αύξηση του προβλεπόμενου σήμερα ποσοστού 3% επί των εσόδων στο ποσοστό 5%.»
Βάσει του παραπάνω, ζητούμε παράταση στη Δημόσια Διαβούλευση κατά τουλάχιστον 15 ημέρες έως τις 12/10) και αναμένουμε άμεσα τοποθέτηση των αρμόδιων για τις αναφερθείσες παραλείψεις καθώς και εκτενή ενημέρωση των Τοπικών Κοινοτήτων.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:
Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Υψηλού Χωριού Γ. Βρέττας
Ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κριατσίου Δ. Φλώρος
Το ΔΣ Συλλόγου Υψηλοχωριτών Δωρίδας (Εκπρόσωπος: Άγγελος Καντάρης, Πρόεδρος ΔΣ)
Το ΔΣ Συλλόγου Κερασιωτών (Εκπρόσωπος: Β. Αντωνοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ)
Το ΔΣ Συλλόγου Κριατσίου (Εκπρόσωπος: Ζ. Φλώρου, Πρόεδρος ΔΣ)
Με την στήριξη:
Της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΒΔ Δωρίδας
Του ΔΣ Συλλόγου Διχωρίου (Εκπρόσωπος: Γ. Βλαχογιάννης)
Του ΔΣ Συλλόγου Αρτοτίνας (Εκπρόσωπος: Θ. Μαρτέκας)
Του ΔΣ Συλλόγου Τρίστενου (Εκπρόσωπος: Μ. Παπακωνσταντίνου)
Του ΔΣ Συλλόγου Αλποχωριτών (Εκπρόσωπος. Π. Τσακατούρα)
Και την αμέριστη συμπαράσταση της Δωρικής Αδελφότητας (Εκπρόσωπος: Ι. Μπαλατσούρας)
ORINIDORIDA
http://orinidorida.blogspot.com/