ΕΚΠΟΜΠΗ “ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ” ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΤΙΝΑ
                     ΣΗΜΕΡΑ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 ,
      ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ” ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΤΙΝΑ.
     Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ  ,ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΑΡΤΟΤΙΝΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ,ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ 1821,ΠΟΣΟΙ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ, ΣΚΑΛΤΣΟΔΗΜΟΣ, ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ, ΣΑΦΑΚΑΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ, κ.α.) ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ .  Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΤΟΦΥΤΕΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΕΡΩΧΩΝ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΟΡΜΟΣΤΑΣΙΑ  ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.
ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΠΑΤΕΡ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ΄’
              ΣΤΗΝ   Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Αρτοτίνας
  ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α, Γιάννης Κούρλης  ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΙΣΤΟΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΟΞΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ,
              Στον κ. ΓΙΩΡΓΟ ΒΗΛΟ που ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ στο γιατί η Αρτοτίνα είναι η γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου.
            ΣΤΟΝ Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας , ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΠΑΣ που μας φιλοξένησε στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ ΣΑΦΑΚΑ.
     Στον Πρόεδρο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ “Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ” ΘΕΟΔΩΡΟ ΜΑΡΤΕΚΑ ,που μας τόνισε την πολύτιμη δράση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ, για την διατήρηση των εθίμων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (Διάκεια,αθλοπαιδείες ,λιθάρι,αγώνας θυσίας,φλάμπουρο ,πανηγύρια κλπ )
                     ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΚΑΠΠΑ-ΠΡΕΒΕΝΑ που μας καλοσώρισε και παρουσίασε τα τοπικά προιόντα προβάλοντας την ομορφιά  με αισιοδοξία ,της παραμελημένης αυτής περιοχής.
                ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΑΒΟΥΛΟΥ που μας καλοδέχτηκε ,στρώνοντας  το παραδοσιακό τραπέζι δείχνοντας την αστείρευτη φιλοξενία του τόπου.
                ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΑΒΟΥΛΟΥ που με το χορεύτικο συγκρότημα χόρεψαν παραδοσιακούς  αυθεντικούς  λεβέντικους χορούς
                ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΩΡΙΔΑΣ, ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ που μας επισήμανε τις δυσκολίες των απομακρυσμένων αυτών περιοχών της περιφέρειας αλλά και την δροσιά του κλίματος των Βαρδουσίων,την ομορφιά και την ιστορία της Λεβεντογέννας αυτής μάνας.
Συμμετείχαν: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΟΤΤΑΣ,ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΜΙΛΤΟς ΑΛΑΦΡΟΠΑΤΗΣ και
επίσης τραγούδησε ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΠΗΣ αυθεντικά τραγούδια
  Συγχαρητήρια και στον Nick Dessypris  με την  εναέρια φωτογραφική  κάλυψη.
   ΩΣΤΟΣΟ στο ταξίδι ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΕΙ ΔΟΞΑΣΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, οπως της ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑΣ.
                        Στην πλατεία της ΠΕΝΤΑΓΙΟΥΣ με τον αιωνόβιο πλάτανο έπαιξε κλαρίνο ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ .
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΞΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΟΣΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ .ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ  τον ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
              Αρχισυνταξία- λαογραφική έρευνα- παρουσίαση: Χρήστος Μυλωνάς.
              Σκηνοθεσία: Σπύρος Λαμπρόπουλος.
              Εκτέλεση παραγωγής: Παναγιώτης Κακαβιάς.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΡΤΟΤΙΝΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΑΝ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ.
                ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
                           ΦΩΚΙΔΑΣ
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter