ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ
- 3 κιλ. κατσικάκι
- σε μερίδες
- 500 γρ. ζωχούς
- 1 μεγάλο μάτσο τσουκνίδες
- 500 γρ. διάφορα άλλα άγρια χόρτα (άγρια λάχανα – ξινολάχανα, μυρώνια,ραδίκια κ.α.).
- 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 μεγάλα πράσα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι – πιπέρι
- 3/4 ή 1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις τσουκνίδες με προσοχή γιατί μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα μας και να μας προκαλέσουν φαγούρα. Για να αποφύγουμε τον ερεθισμό φοράμε γάντια. Τις κόβουμε σε μεγάλα κομματάκια τις πλένουμε και τις αφήνουμε στο στραγγιστήρι. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα χόρτα και μυρωδικά. Επίσης καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, τα πλένουμε και τα κόβουμε.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το μισό λάδι για να σοταριστεί και να ψηθεί ελαφρώς. Το βγάζουμε σε μια πιατέλα.
- Βάζουμε όλα τα λαχανικά – χόρτα στη γάστρα, προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά τις μερίδες (κατσικακι), αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω το λάδι και 1/2 φλιτζ. νερό. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα και 30΄ περίπου (μέχρι να μαλακώσει, και ψηθεί καλά το κρέας). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και αν θέλουμε να ροδίσει περισσότερο, προς το τέλος βγάζουμε το καπάκι της γάστρας. Το σερβίρουμε ζεστό.